Prva prehlada kod bebe

0 - 12 meseci
Prva prehlada kod bebe

S obzirom da se radi o tako malenim, još uvek nejakim i bićima nesvenim svoga postojanja, sasvim je razumljiva zabrinutost roditelja kada se njihova beba prehladi. Još ako se radi o prvom detetu… Međutim, sve je to prirodno, samo treba ostati pribran i pomoći svom mezimcu/mezimici da što lakše prebrodi svoju prvu prehladu.

Kako da pomognete svojoj bebi

 • Bebi ćete nos najlakše otpušiti fiziološkim rastvorom koji ćete joj sipati u svaku nozdrvu služeći se pipetom.
 • Hranite je češće, ali neka obroci budu manji.
 • Češće joj dajite vode, ali ne preterujte sa količinama.
 • Dešavaće se da beba odbija i hranu i piće. Neka vas to ne uznemiri, jer se radi o potpuno prirodnoj reakciji s obzirom da joj prehlađenoj sve smeta i da joj je disanje otežano. Poštujte njenu želju i ne insistirajte po svaku cenu da je nahranite ako to ne želi.
 • Ako beba ima temperaturu nikako ne zagrevajte previše prostoriju u kojoj boravi, 19° C je sasvim dovoljno.
 • Vazduh u prostoriji u kojoj beba boravi ne sme biti suv, jer će joj to samo otežavati disanje. Zato, recimo, možete da proširite opran veš u toj sobi ili da na radijator/peć stavite posudu sa vodom.
 • Kako biste joj olakšali disanje, podignite blago deo kreveta na kom beba tokom spavanja drži glavu stavljajući mekani ne previše veliki jastuk pod dušek.

U slučaju povišene telesne temperature…

 • Nemojte je pokrivati i oblačiti previše, jer u tom slučaju postoji rizik da temperatura poraste: pelene, lagana benkica i više ništa joj ne treba. Ipak, ako spava, pokrijte je tankim pokrivačem, nikako debelim ćebetom.
 • Što se tiče medikamenata za skidanje temperatire, pedijatri preporučuju da ga bebi dajete samo ako izbegava da jede, pije, ako je suviše razdražljiva i ako se ponaša drugačije nego inače. Međutim, ako se ponaša kao i uobičajeno, onda treba izbegavati medikamente čak i ako temperatura dostigne 39°C.
 • Temperatura vode pripremljene za kupanje ne sme biti niža za više od dva stepena od temperature bebe, jer se u suprotnom tegobe mogu pogoršati. Voda može biti hladnija jedino ako je reč o izuzetno visokim temperaturama
  koje su tolerantne na antipiretike ili ako primetite da bebi jako prija niža temperatura vode.

Ako primetite velike promene u bebinom ponašanju kao što su preterana razdražljivost, poremećaj sna, ako se temperatura produži na više od 2-3 dana, ako beba neprestano povraća, ima dijareju i konstantno odbija da jede i pije ili ako primetite bilo kakve druge promene koje vas brinu, obavezno se obratite lekaru.